Overheid en buurtpreventie app Veiligebuurt slaan handen ineen

Buurtpreventie app Veiligebuurt is door het Ministerie van Justitie en Veiligheid geselecteerd voor het Startup in Residence programma: een programma waar de overheid samen met startups innovatie met betrekking tot maatschappelijke vraagstukken stimuleert.

Hoewel het aantal inbraken het laatste jaar is afgenomen met 9% (CBS), blijkt uit een onderzoek van Veiligebuurt dat dit wel is waar de inwoners van Nederland (54%) het meest voor vrezen. De overheid en Veiligebuurt slaan daarom de handen ineen om innovatieve oplossingen te ontwikkelen om het aantal inbraken verder terug te dringen en het veiligheidsgevoel onder de burgers te verhogen.

Pakkans nihil
In de huidige reactieve aanpak om inbraken tegen te gaan is de pakkans van criminelen nihil. De politie wordt vaak pas ingezet nadat er is ingebroken. Dit achteraf handelen gaat hand in hand met de angst van Nederlanders. Daarnaast hangt er een prijskaartje aan de inzet van politie. Beide aspecten resulteren in een grote vraag naar innovatie binnen de veiligheidsbranche. Om vorm te geven aan nieuwe ideeën is een samenwerking gestart tussen de overheid en Veiligebuurt. Een kansrijke samenwerking door de bewezen effectiviteit van buurtpreventie tools, die het aantal inbraken met 40% verlagen, en de controle van burgers middels een proactieve aanpak waardoor het veiligheidsgevoel wordt versterkt.

Slimmer & efficiënter
Buurtpreventie app Veiligebuurt verbindt buurtbewoners en veiligheidsinstanties met moderne technieken zoals alarmsystemen. De samenwerking met de overheid maakt het voor de app mogelijk om op basis van een grote hoeveelheid data en machine learning, inbraakvoorspellingen voor buurten te maken. Hierdoor kunnen veiligheidsinstanties slimmer en efficiënter werken. Een innovatieve oplossing waar de overheid graag aan mee werkt. Daarnaast geeft de app bewoners een handelingsperspectief bij onveiligheid in de buurt, wat het onveiligheidsgevoel vermindert. Zo is er inmiddels een extra functie aan de Veiligebuurt app toegevoegd waardoor niet alleen hulpdiensten worden gealarmeerd door alarmsystemen maar buren ook worden gewaarschuwd. De komende vijf maanden staan in het teken van doorlopende ontwikkeling en nieuwe oplossingen voor een veiliger Nederland.

Over Veiligebuurt
Buurtpreventie app Veiligebuurt is in 2015 opgericht door Yves Verschueren, Tim van Belkom en Olivier Kerckhoff. Veiligebuurt is een app die de veiligheid in wijken verhoogt door burgers uit dezelfde postcode te verbinden met elkaar en met veiligheidsinstanties. Burgers weten zo wat er speelt in hun buurt en kunnen indien nodig de hulp van buren en eventuele wijkagenten inschakelen. De app is beschikbaar voor iOS en Android en heeft inmiddels ruim 80.000 gebruikers. De ambitie van Veiligebuurt is om het grootste veiligheidsplatform ter wereld te worden dat door middel van verbinden in staat is om onveilige situaties te voorspellen en voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *