Geweldmiddelen voor boa’s: aan- of afrader?

BOA

Vooral in het openbaar vervoer pleiten boa’s voor handboeien en wapenstok en soms zelfs pepperspray om zich beter te kunnen verdedigen tegen gewelddadige overlastveroorzakers. Ook sommige beveiligers zijn voorstander van dergelijke geweldsmiddelen. Maar is het middel niet erger dan de kwaal? Welke ervaringen zijn er tot nu toe en wat zijn de argumenten van voor- en tegenstanders?

Volgens Eric Lakenman, consulent van de Nederlandse BOA Bond, is deze discussie al vele malen eerder gevoerd, maar raakt de kwestie elke keer weer op de achtergrond. Intussen blijven de kranten schrijven over conducteurs, parkeerwachters en andere boa’s die door ordeverstoorders en overtreders het ziekenhuis in worden geslagen. Nu boa’s steeds meer als een nieuw soort gemeentepolitie gaan fungeren, neemt dat risico alleen maar toe. “Het is tijd dat er eens echt iets wordt geregeld voor deze beroepsgroep”, benadrukt Lakenman. “Zodat het eens ophoudt dat ik bijna elke week wel een mail ontvang van een lid van onze bond, die mishandeld is nadat een normaal gesprek zomaar vanuit het niets escaleerde. Als dat gebeurt hebben onze mensen niets anders dan hun blote handen om zich tegen grof en nietsontziend geweld te verdedigen.”

Meer geweld
De NBB en haar leden zijn duidelijk een voorstander van het uitrusten van boa’s met geweldsmiddelen, zoals een wapenstok, handboeien en pepperspray. Maar lokt dat niet juist nog meer geweld uit? “Nee”, antwoordt de consulent, die al vele jaren voor de politie werkt en nu gedetacheerd is bij de BOA Bond. “Dat werd ook gedacht toen de nieuwe uniformen van de politie werden ingevoerd, omdat die een agressievere uitstraling zouden hebben. En bij de invoering van pepperspray kwam het argument opnieuw naar voren. Onze ervaring is dat geweldsmiddelen juist de-escalerend werken. Iemand zal minder snel aanvallen, als dat kan leiden tot een tik met een wapenstok. Boa’s worden geacht zichzelf en hun collega’s te verdedigen, maar dan moeten zij daarvoor wel de middelen hebben.” De NBB is ook een groot voorstander van landelijke invoering van bodycam’s. “Je ziet nu dat zaken geseponeerd worden omdat het vaak het woord van de boa tegen het woord van de verdachte is en de rechter niet kan bepalen wie gelijk heeft. Met een bodycam hoeven er niet langer discussies te ontstaan over hoe een situatie heeft kunnen escaleren.”

Wie met Eric Lakenman en zijn collega’s over deze kwestie in discussie wil, is van harte welkom tijdens de Dag van de BOA, die 4 juni plaatsvindt in de Reehorst in Ede. Inschrijven kan via deze link.

Bron: Beveiligingsnieuws
Gepubliceerd: 28-05-2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *